fbpx

Fertiliteten börjar och slutar hos dig

Att bära ett barn innebär att du ska leva för två personer. Därför är det viktigt att du har bra hälsa. Många som hör av till oss första gången säger att ”jag har inget problem med min hälsa” men det är ett missförstånd om vad bra hälsa är. Att ha bra hälsa är inte samma sak som att ”man är frisk” dvs inte sjuk. När man är per definition ”sjuk” så går det ju inte att få barn. Men hälsa menar vi ditt allmänna tillstånd, ditt välmående, din kraft. Du måste alltså MÅR TILLRÄCKLIGT BRA för att kunna bära ett barn. I ”må bra” konceptet ingår både mental och fysisk hälsa. Mental hälsa är tex stress, ångest och depressioner, rädsla, oro, arg, alla dessa negativa känslor eller livssituationer påverkar fertilitet. Fysisk hälsa ingår ditt blodtryck, temperatur, magen, näring i blodet, energinivå, cirkulation, kondition, allmänt immunförsvar etc. dessa faktorer måste också vara bra för att din kropp ska orka få ett barn att växa i dig.

De som har låg AMH eller få missfall har problem med både mental och fysisk hälsa eller en av dem. Dessa två påverka ju varandra. När man är fysisk svag och har ingen energi så har man ju svårt att vara glad och ha bra självförtroende. När man mentalt är under press som tex inte bli gravid eller mycket jobb stress så leder det till slut till fysiska problem.

Vad man måste göra är ju att förbättra mental och fysisk hälsa så att kroppen kan komma till bra balans och välmående. När du är där så finns det inget anledning till varför du inte ska kunna bli gravid.

Självklart finns det en hel del man kan göra själv som träna, äta bra kost och stressa mindre på jobbet. Men när allt detta inte räcker till så finns vi här för att ta din hälsa till nästa steg.

– Ji Liu, Fertilitetsexpert på InfertilityAid –